EUR

CZ EN


Všechny značky

Všechny produkty
0 Kč Košík
20. 07. 2022

Pat a Mat

        Holandská značka The Loose Company představuje speciální mini kolekci, ve spolupráci se slavným českým večerníčkem Pat a Mat. Nyní najdeš i v nabídce našeho obchodu POPNAME. The Loose Company je tradiční DIY skaterem založenou a fungující značkou z nizozemského Rotterdamu. Muž, který stojí za vznikem tohoto brandu je známý ilustrátor Thijmen Brinkman. Myšlenka a první kousky se zrodili v jeho garáži. Přesněji řečeno, vše začalo v roce 2016, kdy Thijmen chodil na uměleckou akademii Willema de Kooninga v Rotterdamu. Inspirován uměním a skateboardingem začal tvořit první kusy, které prodával z kufru svého auta v místních skateparcích. Sám pak ke kolekci říká:

 "Pat & Mat byla jedna z prvních věcí, která nás napadla, při hledání paralelní spolupráce. Pořad o dvou kamarádech, kteří prostě vypadají, že zahodili za hlavu všechny překážky v životě a soustředí se jen na řešení problému u dané realizace. Vybaveni pouze jejich nekonečným pozitivním postojem a bezbřehou kreativitou. Ztělesňují mentalitu „DIY - Udělej si sám“ více než kdokoliv jiný. Jejich způsob myšlení mi připomíná skateboarding a popisuje tak skutečný charakter skateboardingu lépe než jakákoli skate fotografie nebo video."

 

 

pat-a-mat-popname-1

 

 

Pilotní díl pro seriál …a je to!“, vznikl v roce 1976. Lubomír Beneš výtvarník a režisér se inspiroval svými vtipy, které vymýšlel a kreslil do časopisu, se dvěma kutily panem Ouholíčkem a panem Sedlecem. Ke spolupráci přizval dramaturga Jiřího Kubíčka a výtvarníka Vladimíra Jiránka a společně vytvořili film „Kuťáci“.
Od roku 1979 natáčeli tvůrci seriál  „…a je to!“ v Krátkém filmu Praha pro Slovenskou televizi Bratislava. V seriálu „ …a je to ! “ si kuťáci převlékli trička a dostali rádiovku a kulicha.
Po krátké pauze, v roce 1985 pokračovalo natáčení seriálu „…a je to!“ přímo pro Krátký film Praha. V té době dostali kutilové svoje jména Pat a Mat.
Při hledání jmen se Lubomír Beneš nechal inspirovat přáním dětí, se kterými besedoval o svých filmech v pořadech – Kouzelný svět obrázků a Abeceda animovaného filmu. Děti se ptaly na jména svých oblíbených hrdinů. Za jména si děti nyní mohou dosadit např. Patlal a Matlal, nebo výrazy znají ze šachů. Pat a Mat někdy rozehrávají v přeneseném slova smyslu opravdu zajímavé šachové partie.
Hlavní inspirací pro jejich příběhy je manuální nešikovnost. Důležitá však není jen legrace, ale i optimistický postoj Pata a Mata k životu. I když je vše ztracené, nikdy neskládají ruce do klína a nakonec jsou vždy se svým řešením spokojeni. Což nám také dávají najevo známým gestem „…a je to!“

 

 

pat-a-mat-popname-2

 

 

pat-a-mat-popname-3

 

 

Loose Company x Pat a Mat